Kisokos

Ha nem vagy benne biztos, heteró szülőként mit tehetsz, vagy mit érdemes mondanod a témával kapcsolatban a gyermekednek, ez a kisokos biztosan a segítségedre lesz.

Használd a “meleg” szót a “homoszexuális” és a “buzi” helyett!

A meleg közösség nem szereti, ha a buzi szót használják rájuk, mert az pejoratív. Egymás közt, magukra használják néha, sajátos helyzetekben, de másoktól többnyire” nem fogadják szívesen. A homoszexuális szót pedig azért nem szeretik, mert az egy régi, orvosi kifejezés: abból az időből származik, amikor az azonos nemhez való vonzódást még egyfajta lelki vagy testi betegségnek képzelték. A melegek számára ez a szó ezt a szemléletet idézi fel.

Ne félj használni a meleg vagy leszbikus szót és beszélni róla!

Nem szerencsés, ha ezek a szavak idegennek hatnak, ezért tanítsd meg őket a gyerekeidnek! Például: Miért lakik együtt Tamás és Gergő bácsi? Hát mert melegek. Panka és Eszter néni nem nagyon közeli barátnők, ők leszbikusok. Nem kell túlragozni, egyszerűen, természetesen fogalmazz! Ha a gyermeked előtt valaki azzal gúnyolódik, hogy ez vagy az olyan buzis, kérdezd meg, neki mi a véleménye, milyen is az, ha valaki “buzis”. Ha természetesen kezeled a témát, a gyermeked is annak fogja venni.

Nem kell úgy tenned, mintha a világ népességének fele meleg lenne.

Ne bagatellizáld el a tényt, hogy a gyermeked esetleg meglepődik. „Jesszus, Andrisnak két apukája van, hogy lehet ez?” A gyerekek többnyire azzal találkoznak, hogy egy családban egy anyuka és egy apuka van, így teljesen természetes, ha a gyermeked megdöbben, adj neki egy kis időt. Légy őszinte, használd a legtöbb és a némelyik szavakat, például: „a legtöbb családban egy anyuka és egy apuka van, de némelyik családban két anyuka vagy két apuka van”.

Az őszinteség a legcélravezetőbb.

Lehet, hogy a gyereked a két anyukát vagy két apukát furának tartja, vagy azt hiszi, viccelsz, de ez éppen azt bizonyítja, hogy beszélgetni kell vele erről. Ne hagyd tudatlanságban! A gyerekek értékelik az őszinteséget. Magyarázd el nekik, hogy a meleg családok ugyan ritkábbak, mint a megszokott anya-apa felállás, de minden szempontból ugyanolyan értékesek. Ettől még ez se nem jobb, se nem rosszabb, csak más, mint egy hagyományos család.

Ne keverjük össze az érzékenyítést a szexuális felvilágosítással!

Furcsának tűnhet, de vannak olyan szülők, akik ha a melegségre és a gyerekekre gondolnak, azt hiszik, szexuális felvilágosítást kell tartaniuk az óvodásoknak vagy iskolásoknak. Egyáltalán nem erről van szó, az érzékenyítés nem egyenlő a szexuális felvilágosítással. Csak arra kell válaszolnod, amit a gyermeked kérdez, a többit hagyd meg az iskolai szakembereknek! Ha csodálkoznak, hogy miért van Andrisnak két apukája, mondd azt, hogy azért, mert az apukái szeretik egymást.

Használd a szeretni szót!

Nyugodtan használd a szeretni szót, hiszen erről van szó. Ne mondj olyanokat, hogy “fiúként a fiúkhoz vonzódik”, vagy hogy “egyes fiúk a fiúkat kedvelik”. Mindenki kedvel valakit, a gyerekeid is. Egy kisfiú ilyenkor akár azt is gondolhatja, hogy miután ő is kedveli a barátait, talán ő is meleg. Inkább hasonlítsd a meleg kapcsolatot a saját házasságodhoz: „Tudod, mennyire szeretjük egymást anyuval. Na, az ő anyukái vagy apukái pontosan ugyanannyira szeretik egymást.”

Az érzékenyítés nem a te gyereked szexuális beállítottságáról szól.

A meleg szülők kérdése szerteágazó téma, sokat lehet róla beszélgetni a gyerekekkel, de egy gyerek nagy valószínűséggel nem akar ennek kapcsán elgondolkodni a saját szexualitásáról. Ne mondj olyat, hogy „talán majd egyszer te is egy férfival kötöd össze az életed, fiam”, mert ez akár össze is zavarhatja őket! A gyermekednek rengeteg ideje lesz még arra, hogy tisztába kerüljön a saját érzéseivel. A legfontosabb, hogy érezze, bármi is történik, szereted őket.

Ha a gyerekeid arra kérnek, hogy jósolj, mondhatod nekik, hogy nagy valószínűséggel heteroszexuálisok lesznek.

Megismétlem, ezt csak akkor hozd szóba, ha a gyereked kifejezetten érdeklődik iránta. Ha csak úgy elmerengenek, hogy ki lesz majd a házastársuk, mondd nekik nyugodtan, hogy valószínűleg egy ellentétes nemű ember, és persze hogy elfogadod, akárkit választanak.

Emlékezz a varázsmondatra: a szeretet tesz egy családot családdá!

A gyerekek, még ha nem is tudják pontosan, honnan jönnek a kisbabák, korán tisztában vannak vele, hogy csak a nők lesznek terhesek és ők szülnek gyereket. Ha egy gyerek ezt már tudja, nehezen férhet a fejébe, hogyan lehet valakinek két apukája. Ne bocsátkozz felesleges részletekbe, de kommunikálj egyenesen. Elmondhatod, hogy egy meleg pár által nevelt gyermeknek is van anyukája, aki életet adott neki, de az apukái azok, akik szeretik és felnevelik őt.

Ami a legfontosabb: beszélgess a gyerekeiddel!

A gyerekeid előbb vagy utóbb találkozni fognak meleg családdal, még ha csak egy filmben is. Fontos, hogy ha megkérdeznek erről, ne jöjj zavarba. Ne válts témát, ne mondd, hogy még túl fiatalok ahhoz, hogy megértsék, és semmi esetre se hazudj, hiszen ezzel azt az mondod nekik, hogy valami nem stimmel a meleg családokkal. Ugyanez igaz mindenféle családmodellre – magyarázd el, hogy a másik család csak kicsit más, mint a tiétek, és hogy milyen jó, hogy nem vagyunk egyformák.