Micsoda család!

2021

A Micsoda család! Magyarország első szivárványcsaládokról szóló mesekönyve, amely két szivárványcsaládról szól, akiknek épp úgy telnek a mindennapjai, mint bárki másnak: tele vidámsággal és szeretettel.

Egy kisfiú korábban ébred, mint mindenki más...vagy csak majdnem mindenki más?

Ideje ágyba bújni, de Rexnek, a kislány kutyájának más tervei vannak…

Lawrence Schimmel történeteihez Elina Braslina készített illusztrációkat. Magyarra Szabó T. Anna, József Attila-díjas költő fordította.

Család az család kampány

2020

Gyűlölködő, bántó, névtelenül feltett kérdésekre válaszolnak szivárványszülők és szakértők a 2020 novemberében indult kampányunkban, amelynek az volt a célja, hogy jobban megismertessük magunkat és jogi problémáinkat a társadalommal. Magyarországon több száz ilyen család él és ugyanazt valljuk, mint az összes többi magyarországi család: egy gyereknek az a legfontosabb, hogy szeretetteljes környezetben, családban nőjön fel.

Családok

A házasság és a család több ezer éve változó fogalmak.
És bár a két különböző nemű szülőből és gyermekeikből álló család az idealizált modell, másfajta családok is léteznek.

Manapság egyre több azonos nemű pár vállal és nevel gyermeket, vagy tervezi ezt a közeljövőben, ám jogi értelemben csak a vérszerinti vagy örökbefogadó szülő számít szülőnek, a pár másik tagja pedig nem fogadhatja örökbe partnere gyermekét, akit közösen vállaltak.

A tudományos konszenzus az, hogy a szülők szexuális irányultsága nem befolyásolja hátrányosan a gyermekek fejlődését, viszont mivel az egyik szülőnek nincsenek szülői jogai, a gyermek érdekei sérülnek.

Márpedig a család az család, a gyermek az gyermek, és minden gyermeket azonos jogok kell, hogy megillessenek.

Szülők

Nem csak a heteroszexuális párok vágynak házasságra és családra - a magyarországi LMBTQI közösségben is egyre többen érdeklődnek a családtervezés iránt, még nagyobb a száma azonban azoknak, akik a téma mélyebb ismerete nélkül alkotnak véleményt a kérdésben. Olyan meleg és leszbikus gyakorló szülőket kerestünk fel, akik változatos módokon vállaltak gyermeket és akik szívesen megválaszolják az internek népének gyermekvállalással kapcsolatos kérdéseit.

Kristófy Mária

Nyugdíjas nagymama, zenész, énekes

Heteró házasságban élt közel 30 évig, miközben tudta, hogy leszbikus. Miután gyermekei felnőttek, elvált, és baráti viszonyban maradt volt férjével. Fontos számára a család, egymás támogatása és a szeretetteljes légkör.

Mészáros György

Szivárványszülő

Szakterülete a pedagógia, 28 éve foglakozik gyerekekkel és fiatalokkal, 7 évig hátrányos helyzetű gyerekeket tanított. 3 éve fogadta örökbe egyedülállóként kisfiát. Dávid 7 éves, első osztályos iskolás.

Hanol Ádám and Pál Marci

Szivárványszülők

10 éve alkotnak egy párt, 5 éve élnek bejegyzett élettársi kapcsolatban, fiukat, Andrist pedig 2018-ban fogadták örökbe 3 év várakozás után. Mindent elkövetnek azért, hogy a fiuk egy elfogadó és nyitott országban nőjön fel.

Müller Zsófi

Szivárványszülő

37 éves, hat éve ismerkedett meg a feleségével, Adrival. 2019 augusztusában házasodtak össze, egy barátjuk segítségével a nászúton fogant meg a gyermekük, aki nemsokára hat hónapos.

Szakértők

Szociológiában, pszichológiában, gyereknevelésben jártas szakembereket is megszólaltatunk, akik segítenek tényszerű rálátást adni a szivárványcsaládok hazai helyzetére, a gyermekvállalás sok vitát kiváltó témakörére, pszichés vonatkozású jellemzőire és nehézségeire, valamint a nemzetközi kutatások tanulságaira.

Rózsa Krisztina

Csecsemő- és kisgyermeknevelő

Hat éve dolgozik egy budapesti bölcsődében, ahol nem csak gyerekekkel foglalkozik, hanem szakembereket is képez, valamint szülőknek tartott programokon is részt vesz.

Lászlóffy Julianna

Klinikai szakpszichológus, család- és párterapeuta

Többségében LMBTQ+ serdülőkkel, felnőttekkel, párokkal, családokkal foglalkozik, LMBTQ+ pszichodráma önismereti csoportokat vezet, a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ szekciójának alapító tagja, elnökhelyettese.

Takács Judit

Szociológus, az MTA doktora

Az esseni Kulturwissenschaftliches Institut kutatója, több mint 20 éve foglalkozik a homoszexualitás társadalmi jelenségének vizsgálatával Magyarországon. Publikációnak listája elérhető itt.

Szél Dávid

Tanácsadó szakpszichológus, egyetemi oktató

Az Apapara blog szerzője, ahol apaságról, pszichológiáról és társadalmi kérdésekről ír, hiszen a jelenlegi szociálpszichológia szerint egy elfogadó társadalom sikeresebb és boldogabb, mint egy kirekesztő.

Bús Éva

Magyartanár, osztályfőnök

Több mint 40 évig volt tanár, és nap mint nap látta a szexuális orientáció megélésének és megítélésének problémáját. Támogatja a szivárványcsaládok célkitűzéseit, emberjogi küzdelmeit, hiszen a család az család.